Trekke om en gammel stol


Det er mange som spør meg om det er vanskelig og trekke om en gammel stol og svaret er nei !! det er kjempelett , men det er utrolig mye og hart arbeide, du bør sette av en liten uke til jobben om resultatet skal bli fint :o)

Her viser jeg bilde for bilde hvordan jeg trekker om en Rokokkostol.Jeg finner frem det utstyret jeg vil komme til og trenge , være seg en hammer - en spisstang - en flattang og en avbitertang......  Så starter du på dem minst synlige stedet for og trekke ut de ytterste stiftene som gjerne sitter ufattelig godt i det gamle treverket. Bare husk at du skal dra den rett mot deg og ikke bende den mot stolen for da blir det ufattelig stykke hakk og merker i den !!  Dette er greit de første 50 - 60 stiftene men så begynner det og verke i hendene, ta deg da en liten pause isteden for for og når du begynner og bli sliten i armen / hendene gjør at du og risikerer og slurve i kantene !!  Er noen av stiftene umulige og få av, så legg en flat "smørkniv" under stiften på oppsiden og ikke ned mot treverket og prøv og bend den litt opp :o)

Er trekket løst som på denne stolen kan du nå rive det veldig forsiktig av stolen og legge til sides, for du skal bruke det etterpå.
stiftene i ryggen må du dra verdig forsiktig ut, for her sitter det i de gamle originale stolene en papp plate som ikke må skades !!    Det er vel rundt en 200-300 dekor stifter og like mange understifter i en stol, så hansker burde muligens være lurt, joda snakker av selvlært erfaring og  vannblemmer dagen derpå ;o)

 Når alle stiftene som til tider føles umulige og få ut er kommet av er det dags for og begynne på de stiftene som sitter under dem, her bruker du en spiss tang til og få tak i stiftene og drar dem rett ut av treverket ... husk det er viktig at alle stiftene blir vekke .... og knekker hodet må du lirke ut resten også ... for her skal snart nye stifter inni igjen ;o) Nå har du fått alt klart og du kan legge delene fra ryggen på en trygg plass , sammen med trekket som su nsart skal bruke , men en så lenge for nå er det dags for vask og stell av stolen din.
Stolen din ser nå slik ut og nå vasker du den lett i grønnsåpe vann ...  du kan vist du er redd for og grise med maling dekke til trekket på setet og på armlenene med en plast eller noe før du starter og male.
la tørke en times tid før du går løs på stolen med fint sandpapir .... forsiktig !!   Du skal bare rubbe litt i underlaget for at grunningen skal sitte bedre .... husk og alltid rubbe med treverket !!   Når det er gjort tørker man av stolen grundig for og fjerne alle spor av støv.

 så er det viktig og bruke en god grunning, eller helftgrunn som det så fint heter, dette gjør at malingen sitter bedre  og du får et mye finere resultat til sist.  Jeg valgte og bruke Baronessa sin lys toskana for den hadde jeg stående etter en loppis jeg var på for en tid tilbake...  gjenbruk her også gitt ;o) Jeg begynner alltid og male på beina for da kan jeg bruke øverste delen på stolen til og løfte eller snu på den om jeg skulle finne på det ... så bruker jeg som du ser av bildene fire kakeformer til og ha under beina... da får du malt dem helt ned uten og grise på underlaget og du slipper problemer med at en ikke maler helt ned :o)

etter at grunningen er tørket må du fortsette og male minst to strøk med vanlig  maling , jeg brukte denne gangen 2 strøk Lady halvblank lys toskana på malingen min :o) mens stolen tørker i sånn ca 8-10 timer , så fester du de gamle stoltrekkene  i det nye trekket du har valgt deg ut og tegner dem akkurat like ....  vær nøye på dett for dette må passe psefekt !!  Klipp det så ut  med en taggesaks for og unngåat det rakner for deg.


 så finner du frem dekorband som du vil ha rundt stolen din .... det kan være gardimband eller et kanteband ... mulighetene er mange .. prøv deg frem.


 Så skal trekket festes igjen , sørg for at stolen din er helt tørr før du starter med denne jobben !!

 Du stifter noen stifter i fronetn av setet, jeg synes det er elttest og starte med setet, ener ikke hvorfor ;o)  så snur du stoeln og drar lett men bestemt i trekket og stifter igjen på baksiden av stolen .... så danderer du trekker fint og passe stramt rundt det hele, husk og prøve og brette og lage legg i kantene før du stifter den !!


Ikke stram det så mye at seter blir flatt, det skal kunne sprette en 50 øring på det når det er akkurat passe stramt ;o)   Husk og stifte tett i tett for dette skal tåle bruk i hverdagen.

når du skal ta ryggen stifter du først det bakerste trekket fast på innsiden , stift på en måte med annehver stift for og få plass til resten av stiftene til fremsiden !! .... så legger du papp og skumgummien på plass og stifter det siste trekket over den igjen....  så stifter du mellom de du nett stiftet på baksiden da blir det tett og fint på begge sider .
 Så limer du på band, jeg bruker vanlig limpistol til denne jobben og limer så på 10 og 10 cm av gangen ..... vær utrolig nøye med at du dekker alle stifter og evt. skavanker med dette bandet.  Vær ekstra nøye rundt stolkantene ....  ta for deg  centimeter  for centimeter så blir det så fint atte. samme med armlenene,  husk og ha det stramt når du skal stifte det på for og få et finere resultat, ha et lite motto i hodet når du styrer på .... ta heller av alt en gang for mye en en gang for lite !!
 så taaa daaaa .... da var stolen ferdige ..... 
lykke til min venn ... da kan du også trekke om stoler :o)

Lurer du på noe mer så bare ta kontakt med meg på min mail :

Ønsker deg og dine en fortreffelig flott dag i dag :o)

Jeg setter  kjempestor pris på en hyggelig kommentar min venn.

Klem fra BabsyRelated Posts with Thumbnails